A DiVino Gozsduban nem sznobságból fogunk borokat kóstolni. Mindenki olyan bort kap a poharába, ami neki aznap este jól esik – vallja Hernyák Tomi etyeki borász, aki a Gozsdu udvarban nyílt újabb juniborbár házigazdájaként segít abban, hogy mindenki jól érezze magát, és megtalálja a neki leginkább tetsző borokat!
Szerinted mi lesz a legizgalmasabb feladatod a DiVino Gozsdu házigazdájaként?
A borkóstolásban a legjobb dolog a párbeszéd. Többek között ez, a közösség építő hatása emeli ki a bort az összes ital közül. A legizgalmasabb feladatom a közösség építése lesz. Szeretném, ha a DiVino Gozsduban is otthonra lelne egy fiatal közönség, aki már régóta jó borra és laza hangulatra éhezik a Gozsdu udvar falain belül.
Miért vállaltad el a felkérést?
Magyarország legnépszerűbb borbárjának születik testvére. Ahogy ez a fiatalabb testvéreknél lenni szokott, mindig fűti őket a vágy, hogy ugyanolyan erősek, szépek, sikeresek legyenek, mint a nagyobb tesók. Valami hasonló izgatottság hajt engem is. Szeretnék megfelelni az elvárásoknak, és az a vágyam, hogy a saját kreativitásomat beleszőve még sikeresebbé tegyem a DiVino-családot.
Mit kóstoltatsz majd meg azokkal, akik még csak ismerkednek a borokkal? És azokkal a „haladókkal”, akik valami különlegességre vágynak?
Azt hiszem, valami komolyabb borral kezdeném. Nem belépővel. Aki még csak ismerkedik, kezdje a legjobbal. Legyen szerelem első látásra! Egy fahordós chardonnay mondjuk Balatonról vagy Mórról. Esetleg, hogy olyan messze ne is menjek, Etyekről...Vörösnek talán egy Jandl Kékfrankost, ami nagy kedvencem. A különlegességekre vágyóknak Kiss Gábor Enigma nevű merlot-ját kínálnám, ami szerintem mestermunka. Ha fehér, akkor már nehezebb helyzetben vagyok, ebben a kategóriában nálam igen magasan van a mérce. Valami szép fahordós furmintot választanék Tokajból.
Az édesebb borokat kedvelő lányok mit válasszanak a tábláról?
A pultosaink felkészítő tréningjén kóstoltam újra a minap Árvay Angelika Édesem nevű sárgamuskotályát. Ha már egyszer édes bor, akkor nálam ez a favorit. Igazi Junibor. Reduktív, illatos, mégis tartalmas. Desszert helyett is megállja a helyét. Elég huncut bor.
Milyen programokra számíthat a vendég a DiVino Gozsduban?
Természetesen a Bazilika melletti DiVinóban megszokott programok itt is jelen lesznek. Szeretnénk ötvözni a szokásos fogadóórát egy rapid randival, melynek keretén belül néhány perc erejéig minden aktuális borásztól személyesen is kérdezhetnek majd a vendégek. Úgyhogy lányok, fiúk készüljetek! Emellett lesz még néhány apró meglepetés, például ételek terén is, de erről egyelőre nem árulok el többet. Inkább azt tanácsolom, lájkoljátok a Facebook oldalon a DiVino Gozsdut, és ott minden újdonságról, programról azonnal értesülhettek!
Tudjuk, hogy jól főzöl, otthonoson mozogsz a konyhában. Az étlap kialakításában mennyire vettél részt?
Izgalmas feladat volt az eddig összegyűlt tapasztalataim birtokában kialakítani egy teljesen új konyhát. Persze nagyon sokan segítettek benne, és a DiVino alap konyhája is elég jó bázist adott, amire könnyű volt építkezni. A Gozsduban hidegkonyha lesz, viszont ezt úgy szeretnénk prezentálni, hogy fel se tűnjön a meleg ételek hiánya. Fűszerezettségben, tálalásban sok különlegességgel készülünk, kínálunk majd sonkákat, sajtokat, krémeket, frissen sütött szendvicseket stb.
Mit üzennél azoknak, akik még sosem jártak DiVinóban?
Inkább kérdésem lenne: Mire várnak? Hiteles fiatal borászok, a legkiválóbb magyar borok, őszinte vendéglátók, valamint szebbnél szebb lányok és jóképű fiúk várnak mindenkit a belváros két legfelkapottabb pontján!